Nekretnine
Turizam
Zajednicke investicije
Crna Gora

Ni manje zemlje, ni više ljepote – to je Crna Gora!

Iako mala po teritoriji, Crna Gora obiluje prirodnim ljepotama, istorijskim spomenicima i sunčanim vremenom skoro cijele godine. To je zemlja puna kontrasta. Na razdaljini od samo 100 kilometara nalaze se tri različita prirodna okruženja: obala, kraški predio i regija visokih planina. Često puta, turisti imaju mogućnost da se kupaju na moru, da splavare rijekama, planinare ili da skijaju na planini – sve u jednom danu. Za samo sat vremena vožnje preći će te iz mediteranske zone u planinsku zonu do skijaških terena. Egzotično drveće raste nedaleko od alpskih biljaka.

Tri stotine kilometara jadranske obale je dragulj crnogogorske lepeze prirodnih ljepota. Plaže su šljunkovite, pjeskovite ili kamenite, duge po samo nekoliko metara, stotina metara ili kilometara. Usamljene – daleko od naseljenih mjesta ili pak, tu ispred, centralne gradske rive ili vašeg hotela. Neke, s nemirnim talasima, gledaju ka pučini a neke su zaklonjene u mirnim vodama živopisnog zaliva. Neke su, opet, pitome i lako dostupne, druge su divlje, izolovane i nepristupačne, do njih se uglavnom može doći samo brodom ili čamcem.

Prepoznajući značaj i veličinu ovog svog bogatstva, Crnogorski parlament je proglasio Crnu Goru za ekološku državu 1988. godine. Tako je država postala zaštitnik netaknutog prirodnog carstva. Na UNCED konferenciji (Brazil 1992) Crna Gora je proglašena za prvu ekološku državu na svijetu.Crna Gora je takođe zemlja prirodnih rijetkosti, u njoj se nalazi jedna od dvije džungle u Evropi, najjužniji i najljepši zaliv glečerskog porijekla na svijetu, najdublji i najduži riječni kanjon na svijetu poslije Kolorada, najduža rijeka ponornica, najveće i najkarakterističnije jezero u ovom dijelu Evrope (Skadarsko jezero) te najčistija rijeka u Evropi-Tara. Nacionalni park Durmitor i grad Kotor nalaze se na listi svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a! Uskoro bi na ovoj listi svoje mjesto moglo dopuniti dvoma veličanstvenim imenima kao što su Prokletije i Orjen pored već postojećih Skadarskog jezera, Lovćena, Biogradske gore i Durmitora.

Republika Crna Gora se nalazi u južnom dijelu Evrope, na obali Jadranskog mora.

Teritorija republike je 13,8 hiljada km2. Broj stanovnika je približno 620 hiljada. Prijestonica je grad Cetinje, mada nakon Drugog svjetskog rata skoro svi organi vlasti bili su skoncentrisani u "administrativnom centru" – Podgorici.

Novčana jedinica u Crnoj Gori je euro.

Međunarodni telefonski pozivni broj za republiku + 382.Crna Gora ima 2 međunarodna aerodroma – Podgorica i Tivat.

Tokom cijele godine funkcionise feri-boat linija sa Italijom Bar-Bari i Bar -Ankona.

Iz Bara preko Podgorice prolazi željeznica za Beograd (Srbija). Takodje postoje željeznicka linija Podgorica-Skadar (Albanija).

Osnovni magistralni putevi su: Jadranski put, koji pocinje od Ulcinja i proteže se do granice sa Hrvatskom (dalje ide duž morske obale do italijanskog Trsta); putevi od obale preko Podgorice za Sarajevo (Bosna i Hercegovina) i za Beograd (Srbija). Geografski Crna Gora se dijeli na tri oblasti: primorje, centralni dio planinski dio.

 

Primorje

Primorje je najjužnija oblast koja se uskim pojasom (1-10 km uširinu) proteže duž Jadranskog mora, od naselja Igalo na zapadu do ušca rijeke Bojane na istoku.

Centralni dio

Centralni dio se sastoji iz 2 dijela. Prvi – Dinarski planinski vijenac koji se bukvalno nadnosi nad primorjem. Drugi dio centralne geografske oblasti čine ravnice.

Planinski dio

Planinska oblast zauzima sjeverni dio zemlje. Ovdje je jako izražena subalpska klima, sa hladnim, jako snježnim zimskim periodom i umjereno toplim ljetom. Na tim planinskim vijencima ima puno pašnjaka, šuma i mnogo planinskih jezera i rijeke Piva, Tara i Morača.

ID:
Naši partneri: ANTULA Nalengroup Cro-Montenegro Kamin